Varför blev Glock så populär

Glock 17

Glock debuterade under 1980-talet, och nu finns den överallt. Hur blev den så populärt så snabbt?

Gaston Glock fick en enorm framgång när han designade denna pistol, ursprungligen för den österrikiska armén, och den tidpunkten bestämdes av en mycket djupare historia. Pistolerna som den österrikiska armén hade använt sedan andra världskriget föll isär och de behövde något nytt för att ersätta dem, så han räckte upp handen och, till allas förvåning i Österrike, fick han träffa olika experter och vann detta kontrakt och presenterade denna mycket innovativa pistol.

Samtidigt, i USA, kände amerikanska poliser att de var överkörda av de kriminella. En serie incidenter, inklusive en FBI-skjutning med ett par psykotiska bankrånare i Miami 1986, övertalade de amerikanska poliserna att pistolen de hade använt i 75 år, den klassiska Smith & Wesson .38-kaliber revolvern, inte längre var tillräckligt kraftfull. De behövde något nytt.

Och här kom Gaston Glock och sa:

”Jag har framtidens pistol, och den adresserar precis det ni känner att ni saknar.”

Så i princip, på samma sätt som amerikanska biltillverkare greps med byxorna nere ett decennium tidigare av billigare, mer hållbara, mer effektivt tillverkade japanska och tyska bilarna, utmanövrerades det amerikanska vapenetablissemanget omedvetna av [Gaston] Glock. Och innan de visste ordet av hade han gjort detta enorma intrång på deras marknad. När han väl vann över polisen använde han det som en hävstång för att vinna uppmärksamhet på den större och mer lukrativa civila marknaden.

Gaston Glock var ingen vapendesigner, han var ingenjör och tillverkare. Att han inte hade en bakgrund inom skjutvapendesign hjälpte honom att tänka utanför ramarna?

Glock snubblade in i det här och förändrade verkligen marknaden av exakt den anledningen som vi precis sa för att han började med ett tomt papper. Han kom på en vapendesign innan han ens hade en vapenfabrik. Så en fabrik byggdes för att tillverka just denna pistol och som ett resultat av det är fabriken nästan unikt effektiv, och pistolen har varit unikt lönsam som ett resultat. Hans kostnader är så låga att han kunde sälja pistolen mycket billigt och i princip ta över marknaden från företag som Smith & Wesson.

Vilka designegenskaper hade Glock som gav den fördelen jämfört med mer traditionella vapen?

Istället för sex patroner så har Glock 17 patroner i magasinet. Istället för en tung avtryckare, som den traditionella revolvern, så har den en betydligt lättare avtryckare på något mer än hälften. Det betyder att någon som är en medioker skytt eller en dålig skytt – som många poliser som inte tränar tillräckligt ofta – att direkt bli mer exakta och effektivare.

Vapnet är mycket lättare, så om du bär det på höften i 8 eller 10 timmar, kommer det att vara bekvämare. Glock är bokstavligen gjord i en form av plast i motsats till konventionella vapen av stål, vilket är det som gör den så lätt; och det som gör att pistolen har den stora kapaciteten [är att] plasten är väldigt tunn. Glocken är också mer hållbar och fungerar även om den inte rengörs ordentligt eller regelbundet.

Den skiljer sig också från andra pistoler genom att den inte har någon konventionell avtryckarsäkring. Den har en huvudavtryckare och sedan det som ser ut som en liten babyavtryckare och pistolen fungerar inte om du inte trycker in båda. Det marknadsfördes som en innovation, men det var också en anledning till att pistoldesignen har kritiserats hårt av pistolkontrollförespråkare eftersom det är sant att det inte finns något sätt att säkra den, pistolen är alltid redo för att avfyras.

Och Glock har ett radikalt mindre antal komponenter, 36 eller 38, vilket är mindre än jämförbara handeldvapen från andra tillverkare, som vanligtvis har dubbelt så många delar. Och detta är betydelsefullt, för om det finns färre delar, finns det färre delar som kan gå sönder. Dessutom är Glock-delarna helt utbytbara. Så om du har ett gäng Glock 17:or eller ett gäng Glock 19:or kan du blanda runt alla delar och använda dem i vilken pistol som helst, vilket gör dem väldigt tilltalande för polisavdelningar som har hundratals eller tusentals vapen.

Vilken roll spelade vapenkontrollen för att göra Glock till ett populärt vapen?

Ansträngningar att begränsa tillgången till Glock var enormt viktiga. Till exempel, när pistolen först dök upp i USA, sa förespråkare för vapenkontroll att denna pistol är extremt och unikt farlig eftersom den till största delen är gjord av plast så flygplatssäkerhetsmaskiner kommer inte att upptäcka den. Det var en stor kontrovers om detta. Det var kongressutfrågningar 86 och 87, och vissa jurisdiktioner, såsom New York City, förbjöd Glock.

Men detta påstående var faktiskt felaktigt för flygplatssäkerhetsmaskiner upptäckte Glock eftersom de mestadels är röntgenmaskiner, och röntgenstrålar ser plast precis lika bra som de ser metall. Dessutom, i vikt, är Glock faktiskt mestadels metall ändå. Slidern är gjord av stål, så om du har en magnetometer bör den upptäcka den. Och om någon stirrar på den och vet vad de letar efter, borde de enkelt kunna se den. Detta var en enorm pinsamhet för förespråkare av vapenkontroll och en stor välsignelse för Glock. Det finns inget bättre sätt i USA att få uppmärksamhet för en pistol än att föreslå att den är extremt potent och effektiv.

Det pratas mycket om att Glock är det bästa vapnet för brottslingar. Men det är faktiskt inte sant, eller hur?

Det råder ingen tvekan om att Glock tilltalar även kriminella av samma anledningar som det tilltalar civila. Men som en statistisk fråga blev det aldrig så utbrett när det gäller att hittas på brottsplatser som Hollywood eller tv-polisens förfaranden kan antyda.

Och det finns en enkel anledning till det. Glock, även om det inte är en superdyr pistol, är inte heller en billig pistol. Och även om det förvisso finns Glocks på den svarta marknaden, och det säkerligen finns kriminella som använder dem, har de aldrig blivit riktigt lika vanliga som riktigt billiga vapen, eller ens så vanligt som .38 Smith & Wesson-revolvrar, som har funnits längre så det är fler av dem som flyter runt.

Glock är inte bara en popkultursymbol

Har du en favoritreferens?

Säkert. Det här var första gången, så vitt jag kan avgöra, som Glock dök upp på den stora skärmen: En smart Hollywood-rekvisitör plockade in pistolen i den andra Die Hard-filmen. Och manusförfattaren skrev faktiskt en liten monolog som Bruce Willis gav där han nämnde Glocken.

Och Willis, som spelar denna hårt bitna polisdetektiv i Los Angeles sa:

”Den där slusken drog en Glock 7 mot mig. Vet du vad det är? Det är en porslinspistol tillverkad i Tyskland. Det dyker inte upp på era flygplatsröntgenapparater, och den kostar mer än du tjänar på en månad.”

Varenda sak han sa om Glock var faktiskt helt felaktig, och ändå gick folk som såg filmen runt och sa, ”Vad är en Glock?” Alla ville veta vad det var. Vapenfolk älskade det eftersom de, precis som bilmänniskor och matälskare, älskar att hitta exempel på att popkulturen missförstår fakta. Och därefter blev Glock Hollywoods favoritvapen.

Det blev också favoritpistolen för den uppåtstigande populärmusiken, nämligen hiphopmusik. Och om du är bekant med David Foster Wallace, finns det en fantastisk scen i hans mest kända bok, ”Infinite Jest”, där en karaktär som är junior tennismästare skrämmer sina motståndare genom att komma in på banan och hota att skjuta sig själv om han tappar en poäng. Och Wallace rapsodiserar om Glocken i ett stycke. Det är en perfekt illustration av hur pistolen har fått en aura långt utöver dess användning som ett faktiskt vapen.

Vi kallar Glock Amerikas pistol. Varför har det haft större inverkan där än någon annanstans?

Den har haft stort genomslag på andra håll också, men då mer som ett polis- och militärvapen. Och förklaringen är ganska så enkel: USA är den överlägset största och rikaste civila vapenmarknaden i världen. Ingen vet exakt hur många vapen som är privatägda i detta land, eftersom det inte finns någon vapenräkning och det finns ingen [enhetlig] registrering av vapen, men rimliga uppskattningar går någonstans i närheten av 250 eller 300 miljoner privatägda vapen. Det är inte polisen och det är inte militären. Nu är det inte bara handeldvapen, förresten. Det är handeldvapen, gevär, hagelgevär, allt. Och de säljer fortfarande. Så de har nästan ett vapen per medborgare, och ändå säljer vapenindustrin mer varje år. Detta är en extraordinär marknadsplats för vapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *