M1911 Pistol / Colt 1911

Colt 1911

Denna ikoniska pistol har använts i över 40 länder och till och med 100 år efter att den skapades används den fortfarande av arméer och specialstyrkor än idag, vilket gör den till ett av de skjutvapen som har hängt med längst i historien. Den kallas 1911 efter det år som den amerikanska militären först tog den här pistolen i bruk. I början av 1940-talet utdelades den till det då nybildade brittiska fallskärmsregementet, vid en tidpunkt då det brittiska och amerikanska infanteriet bar en servicerevolver av kaliber .38. Den användes först av militären och hittade snart sin väg även till civila händer. Ökända gangsters, som Bonnie & Clyde bar ofta en 1911. Till och med tyskarna mot slutet av kriget skapade sina egna versioner för sina trupper. Snart blev pistolen känd för sin tillförlitlighet i stridssituationer och för sin formidabla stoppkraft.

John Moses Browning, född 1855, växte upp i en vapenaffär. Han visade snart sin skicklighet som vapendesigner hos Winchesters vapentillverkare vid mycket ung ålder. Browning funderade på att designa en pistol med större kaliber efter att den amerikanska armén hade begärt en pistol med bättre stoppkraft än deras nuvarande .38-pistol. Browning designade 1911 som svar på denna begäran.

Han var den första som uppfann, den nu allmänt använda av många vapentillverkare, ”slider” action, som 1911 använde. 1911 var också den första pistolen som inte hade några fästelement. Med undantag för greppet, som har skruvar för att hålla det på plats, hålls allt annat samman av spänningen som skapas av rekylfjädern. Detta gör vapnet enklare att tillverka och underhålla.

M1911-pistolen är en enkelverkande, halvautomatisk, magasinmatad, rekylmanövrerad pistol.

Den hade ett löstagbart magasin med sju patroner och använde Automatic Colt Pistol (APC) ammunition. Denna kula designades också av JM Browning. Plus om du lägger en patron i kammaren också, så gav det användaren 2 extra omgångar över en .38 standard servicerevolver.

Den största kostnadsnackdelen för den brittiska regeringen under andra världskriget var att ammunitionen till 1911 och ACP måste köpas från USA, betald i guldtackor.

Med tiden har det funnits många versioner av denna pistol av många olika tillverkare. Till exempel när denna pistol var mycket efterfrågad under kriget.

  • Remington-Rand 900,000 st
  • Colt 400,000 st
  • Ithaca 400,000 st
  • Union Switch & Signal 50,000 st
  • Singer 500 st

Den vägde runt 1,1 kg (tom), även om det var tungt för vissa användare, så behövdes det för rekylen som en stor .45-patron producerade.

Med en längd av 210 mm var det ett vapen i en idealisk storlek att bära som sidovapen för en soldat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *