Colt Detective Special

Colt Detective Special

Colt Detective Special är en dubbelverkande revolver med ram i kolstål med kort pipa och är ett exempel på en klass av skjutvapen som är kända av vapenentusiaster som ”trubnos”. Som namnet ”Detective Special” antyder användes denna modell av revolver som ett dolt vapen av civilklädda polisdetektiver.

Detektiv Special, som introducerades 1927, var en av de första kortpipiga revolvrarna som tillverkades med en modern utsvängbar ram. Den designades från början för att vara inredd för mer kraftfulla patroner som .38 Special, som anses vara en kraftfull kaliber för dagens dolda fickrevolvrar.

Designutveckling av Colt Detective Special

Detective Special är till sin design en förkortad och något strömlinjeformad Colt Police Positive Special, som delar revolverns smala D-storlek och sex patroners kapacitet. Detective Special använder en något mindre ram än Colt Official Police eller Smith & Wesson ’K’ revolvrar, men är större än den kompakta ’J’ ram som används i Smith & Wessons femskottsrevolvrar.

Detective Special gick igenom flera nummer eller serier. Den första serien producerades från 1927 till 1946. Jämfört med senare produktionsmodeller använde den första serien en smalare ram, med minskat spelrum mellan framdelen på gripramen och baksidan av avtryckarskyddet. Andra utmärkande särdrag inkluderade en kortare ejektorstång med en oräfflad spets; en rutig hammarsporre och cylinderspärr, ett ”halvmåne”-format frontsikte och en överlappande skruv och låsstiftsuppsättning på höger sida av ramen. Greppanelerna var av trä. En rundad kolv på metallramen blev standard 1933, men pjäser med den ursprungliga fyrkantiga rumpan (som den från Police Positive Special) fortsatte att tillverkas in på 1940-talet.

Den andra serien tillverkades från 1947 till 1972. Ejektorstaven var längre och hade ett spår i sin räfflade spets; en variant med tre tums pipa erbjöds, med en ännu längre ejektorstav. Cylinderspärren var slät och avtryckarsporren sågtandad. Den högra ramskruven hade inget låsstift, och den bakre halvan av det främre siktet var en tandad ramp. Greppanelerna var av plast 1947, men byttes tillbaka till trä med början 1955 (först med en silverfärgad Colt-medaljong och senare med en guldton). Ett valfritt hanhölje fanns tillgänglig från fabriken för att förhindra att hanen fastnade i kläderna.

Övergången från första till andra serien skedde gradvis, med några vapen efter andra världskriget som behöll korta utkastarstavar och rutiga hanar. På grund av detta är det bäst att tilldela en given revolver till en viss period med serienummer.

Under 1960-talet förkortades greppramen i andra serien av Detective Special, och matchade den för Colts andra trubbnosade pistoler, Cobra och Agent. Trots denna förändring förblev Detective Specials totala greppstorlek oförändrat, eftersom Colt försåg den andra serien med nya, förlängda gripstockar som sträckte sig under ramen.

Den tredje serien tillverkades från 1973 till 1986. Ett nytt hölje sträckte sig ner från pipan, omslutande och skyddade ejektorstaven, och det främre siktet ändrades till en hel ramp. Nya, överdimensionerade gripstockar i trä introducerades som täckte den främre ramremmen. Den tredje serien innehöll också förbättringar av revolverns interna lås. Liksom med de två föregående serierna tillverkades några nickelpläterade pistoler, och en 3-tums-pipa variant erbjöds återigen. 1986, inför stagnerande försäljningssiffror samt stigande produktions- och arbetskostnader, avbröt Colt produktionen av Detektiv Special.

Colt ansökte om konkursskydd 1992. Efter omorganisationen startade företaget om produktionen av Detective Special 1993. Detective Special efter 1992 kallas ibland den fjärde serien och presenterade ”komposit” (gummi), omslagsgrepp med en guldmedaljong. Endast en tvåtumspipa erbjöds, i blå eller hårdkromad finish. Den nya produktionen fortsatte bara till 1995, då Colt introducerade sin SF-VI i rostfritt stål som en ersättning för Detektiv Special.

Från introduktionen använde Detective Special Colts ”Positive Safety Lock” (hammarblock), först på Police Positive; mekanismen placerar en stång mellan hanen och ramen tills avtryckaren trycks in, vilket förhindrar en oavsiktlig avfyrning om hanen slås till (t.ex. om en tappad pistol faller på hanen) med avtryckaren framåt. Detective Special från första och tidiga andra serien är mycket eftertraktade av samlare, särskilt om de är i toppskick och fortfarande har den berömda Colt ’Royal Blue’-finishen.

Kaliber och finish

Detective Special var från början tillgänglig i både blått och nickelfinish; en finish i rostfritt stål ersatte det nickelförsedda alternativet under den fjärde serien. För den andra serien var kaliberalternativen .32 New Police, .38 New Police och .38 Special; endast .38 Special erbjöds för den andra serien. Standardpiplängden var 2 tum, men även en (sällsynt) tretumspipa erbjöds under andra och tredje serien.

Undermodeller och varianter

En tidig variant baserad på DS-ramen var Colt Banker’s Special. Den tillverkades första gången 1928 och placerades i .38 Colt New Police (.38 S&W) och .22 Long Rifle. Få tillverkades, särskilt i kaliber .22LR. Banker’s Special var populär bland järnvägstjänstemän, som ofta bar dem på post- och paketgodståg före andra världskriget. Under andra världskriget avbröts produktionen, och typen återupplivades inte efter krigets slut.

Colt Commando Special var en version av Detective Special med en matt finish och gummigrepp; tillverkad från 1984 till 1986, kammaren den i den var .38 Special och den vägde 21,5 oz.

Under produktionen av fjärde serien 1993–1995 erbjöd Colt Detective Special med en valfri avspårad ”bobbad” hane och dubbelverkande lås, direkt från fabriken. DAO eller ”Bobbed Hammer” Detective Special var annars samma som standard Detective Special.

Ammunition

Intresse har uppstått för användningen av högre tryck (+P) .38 Specialammunition i Detective Special. I deras nyare ägarmanualer godkände Colt en begränsad användning av +P ammunition i revolvrar med stålram (inklusive tidigare versioner), med hänvisning till 2000 till 3000 skott innan man rekommenderade att pistolen skulle återlämnas till fabriken för inspektion. Många tror att detta berodde på potentiellt ansvar snarare än tekniska krav, eftersom standardtrycksammunitionen från förr var ungefär av samma tryck som modern +P ammunition. SAAMI sänkte trycket 1972.

DS-serien avbröts 1995. Även om den inte längre tillverkas, stöder Colt fortfarande DS med reservdelar och reparationstjänster.

Användande av Colt Detective Special

På grund av revolverns goda döljande egenskaper användes Colt Detective Special som ett vapen mestadels av civilklädda polisdetektiver, även om det också var ett populärt skjutvapen utanför tjänst och reservskjutvapen för uniformerade poliser. Den användes också av livvakter och för personligt försvar och skyttesporter.

Colt Detective Special var ett populärt vapen innan den halvautomatiska pistolen ersatte revolvern på många polisavdelningar såväl som på brottsbekämpande enheter och i arméer. Myanmars polisstyrka och några andra länder använder fortfarande dem som officerares sidovapen.

Använd i filmer och tv

Colt Detective Special har använts flitigt i filmer och tv som vapen för poliser, privatutredare och brottslingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *