Luger P-08 Parabellum pistol

Lugerpistolen

Luger P-08-pistolen var definitivt en av de mest välkända och eftertraktade handeldvapnen under hela andra världskriget.

Dens namn, Parabellum, kommer från det berömda latinska mottot

”Si vis pacem, para bellum”

”Om du vill ha fred, förbered dig för krig.”

P-08-pistolen, ritad av den tyske ingenjören Georg Luger, redan inspirerad av Hugo Borchards planer, började tillverkas från år 1898.

Detta handeldvapen användes först under första världskriget och visade sig vara mycket effektiv och billig och tillverkades därför igen för andra världskriget. Många länder har tillverkat pistoler inspirerade av P-08, särskilt Schweiz, efter att ha köpt tillverkningslicensen.

Dess speciella design gjorde Luger P-08 känd, och varje allierad soldat ville ha minst en, av detta vapen, som faktiskt blev bytesvaluta under andra världskriget i amerikanska företag

Den tyska P08-pistolen (eller ”Pistole 1928” eller ”P’08” eller ”Luger”) var en av de mer kända tyskbaserade pistoldesignerna från andra världskriget. Dess ursprung var faktiskt långt innan dess, före första världskriget faktiskt, när de ursprungligen producerades av Hugo Borchardt. Det var inte förrän senare i vapnets liv som designen främjades av en Geroge Luger som beteckningen ”Luger” fastnade i pistoldesignen. I dessa termer kan beteckningen av Luger vara missvisande men fortfarande korrekt till viss del.

De ursprungliga P08-produktionsmodellerna var kammrade för att avfyra en 7,65 mm patron och antogs av den schweiziska armén så tidigt som 1900. Den mer erkända versionen av Luger blev Pistole 1928-beteckningen, eftersom det var den antagna produktionsmodellen för året 1908. Denna modell i sig var en förbättrad version av föregående generations 9 mm pistoler kända som ”Neuer Art”.

1914 började P08-produktionen dyka upp från andra linjer som i Koniglich Gewehrfabrik Erfurt-serien, och det var ungefär vid den här tiden som den valfria axelstocken kom in i designen.

Trots de restriktioner som ställts av Versaillesfördraget angående Tysklands nederlag, fortsatte pistolen att tillverkas, antingen inom den tyska gränsen eller i produktionslinjer på andra håll i Europa – vid denna tidpunkt för den mer kända 9 mm Parabellum-ammunitionen. Britterna producerade till och med P08-modellserien av pistoler genom Vickers-Armstrongs Ltd, med delar levererade från Tyskland. Dessa versioner skickades så småningom genom Holland till Nederländernas ostindiska arméer utomlands.

P08-serien visade sig vara ett extremt pålitligt och robust handeldvapen, med tanke på att låsanordningen var av en komplicerad design. Detta faktum visade också att P08 var extremt komplicerad att tillverka i det antal som krävdes under krigstid. Rapporter var dock positiva om systemets avfyrningsverkan, vilket gjorde det lätt att använda i peka-och-skjut-avdelningen.

Luger skulle fortsätta att tillverkas ända fram till de första åren av andra världskriget när dess ultimata efterträdare – Walther P38 började komma ut. Officiell produktion av P 08 Lugers skulle pågå till 1942 med totalt cirka två miljoner tillverkade modeller inklusive varianter och undervarianter.

Lugern fortsatte med att bli en samlarens favorithandvapen med några av samlarna som själva var allierade trupper – och de konfiskerade handeldvapnet som en trofé för deras bedrifter under hela kriget. Även om den förväntades ersättas i stort antal av den kommande Walther P 38, så nåde produktionsantalet av den pistolen aldrig upp till förväntade nivåer, vilket gjorde att Luger kunde hittas i de flesta frontlinje- och reservsituationer.

I slutändan så har pistolen visat sig stå emot tidens tand och dyker upp då och då i produktion av något företag runt om i världen. En specialiserad variant av P 08-serien fanns som P17 Artillerie-modellen som hade en pipa som var 8 tum längre än standard P 08. Denna variant var designad för att hålla hela 32 patroner av ammunition (i ett trummagasin), den var dock inte i produktion när andra världskriget pågick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *