Colt Single Action Army

Colt Single Action Army

Colt Single Action Army, även känd som ”Peacemaker”, är en single action revolver. Den designades för det amerikanska kavalleriet av Colt och antogs 1873, och det var kanske den mest produktiva pistolen i vilda västern.

Den kallas ibland för Colt .45 och bör inte förväxlas med .45 ACP-ammunition eller den halvautomatiska pistolen M1911.

Designdetaljer

Single Action Army använder .45 Colt-patroner (ofta kända som ’.45 Long Colt’ eller ’.45 LC’), vilket inte bör förväxlas med .45 Automatic Colt Pistol (.45 ACP)-patronen som vanligtvis används i semi- automatiska pistoler. Standard .45 ACP-ammunition är reglerad till under 21 000 lbf/in² (145 MPa), medan .45 Colt måste hållas under 14 000 lbf/in² (97 MPa) för att vara säker i äldre vapen. Trots det lägre trycket är mynningshastigheten för Single Action Army ungefär densamma som – eller något högre än – många .45 ACP-pistoler, på grund av dess långa piplängd. Genom att använda den ursprungliga lasten avsedd för Single Action Army, kan en kula av gjuten bly med 250 grain (16 g) över 40 grain (2,6 g) FFg svartkrut, nå mynningshastigheter på cirka 300 m/s. Men eftersom den lasten var över kammartrycksgränsen för de ursprungliga revolvrarna från 1873 skar regeringen ner krutladdningen till 36 grains (2,3 g) FFg svartkrut, vilket ger kulan en mynningshastighet på 240 till 270 m/s.

.45 LC var den första patronen som SAA-hölls för 1873. US Army godkände en andra standard för militära handeldvapen från samma period, en Smith och Wesson ”breaktop” single Action med modifieringar av en US Army Major vid namnet Schofield. Den revolvern tog en kortare, något mindre potent version av .45 LC, kallad .45 Schofield, som också skulle passa i Colt SAA. Colt fick snabbt fördel över S&W och förblev USA:s primära militära sidovapen fram till 1892. Som ersattes av Colt M1892, sedan använde den amerikanska armén tillfälligt Peacemaker under en kort tid.

Colt-modellen från 1873 Single Action Army-0

År 1876 erbjöds Colt SAA till försäljning i ytterligare kaliber för civil och utländsk militär. Många såldes i .44-40 Winchester för att möjliggöra korskompatibilitet med Winchester ’73 gevär. Ytterligare kalibrar för SAA inkluderade .38-40 (med ballistik liknande modern polis .40 S&W semi-auto ammunition), .32-20, .44 Russian och .44 Special. Single Action Army säljs nu även i modernare kalibrar, inklusive .357 Magnum.

Drift av Single Action Army

Termen ”Single action” refererar till utlösarens beteende. Dess hane måste spännas manuellt före varje skott, och avtryckaren utför endast en enda åtgärd och släpper hanen. De flesta moderna revolvrar är ”dubbelverkande”, eftersom att trycka på avtryckaren då både spänner och släpper hanen.

Colt Single Action Army

Precis som många andra samtida revolvrar kan cylindern i Single Action Army hålla 6 patroner. Men eftersom det inte finns någon mekanism som förhindrar ett skott från en laddad kammare om hanen slås till med våld, så laddas den vanligtvis bara med fem patroner. Även om många moderna reproduktioner, som de som tillverkats av Beretta, använder en överföringsstångssäkerhet som förhindrar en sådan oavsiktlig avfyrning, så väljer många fortfarande att ladda med endast 5 patroner för den historiska noggrannhetens skull. I den populära sporten cowboy actionskytte, även om man har en modern revolver, som Ruger Vaquero, med överföringsstångssäkerhet (där det är helt säkert att ladda och ha sex patroner i cylindern), så är de bara tillåtna att ladda med fem och hålla hanen på en tom kammare.

Laddning av Single Action Army

Den vanliga laddningsmetoden är att ladda 1, missa 1 och sedan ladda resten. Detta gör att den tomma kammaren hamnar under hanen. När hanen är spänd, kommer den att rotera kammaren till en med en patron i. Dessutom, eftersom den utsvängbara cylindern ännu inte hade uppfunnits, laddas Colt Peacemakers genom att öppna en laddningsport på höger sida av revolvern, bakom cylindern. Varje patron laddas individuellt när användaren vrider cylindern och matar ut den tomma hylsan med den inbyggda utstötningsstången fäst under pipan. Eftersom Colt-revolvern tenderade att vara en mer robust pistol på grund av sin solida ram, var Colt det slutliga valet för den amerikanska armén och därför för alla fredsofficerare eller civila som hade råd med en.

Laddningen för patroner var på höger sida för lämpligheten att använda på hästryggen. Användaren var tänkt att hålla både tyglarna och revolvern i vänster hand och sätta in patroner med höger hand.

Single Action Army arv

Single Action Army tillverkas fortfarande idag, även om antika original uppenbarligen är sällsynta och högt ansedda som samlarobjekt. Vapnet är kanske mest förknippat med vilda västern och spagettiwesterns, även om många filmer och kulturella shower fortfarande använder den.

Alla original, i bra skick, av första generationens Single Action Armys, de som producerades mellan 1873 och 1941, är bland de mest värdefulla för samlaren. OWA och Nettleton Single Action Army Colts är särskilt värdefulla, vilkaofta kostar långt över $10 000.

OWA Colt hänvisar till de tidigast utfärdade Single Action Army-vapen som inspekterades av Orville W. Ainsworth. Ainsworth var ammunitionsunderinspektör vid Colt-fabriken under de första 13 månaderna (okt. 1873 till nov. 1874) av Single Action Army:s produktion. Det var Ainsworth som inspekterade de Colts som användes av överste G.A. Custers 7:e kavalleri vid Little Bighorn, konstigt nog så bar Custer själv aldrig en ”Peacemaker” på stridsdagen, istället bar han ett par engelskbyggda Bulldog-revolvrar.

Henry Nettleton var inspektör 1878 vid Springfield Armory. Näst efter OWA Colts är Nettleton Colts högt prisade av seriösa samlare. Både Nettleton och OWA Colts har kartuschen (OWA eller HN) på vänster sida av trägreppet.

En annan historisk militär SAA-revolver är artillerimodellen. Den utfärdades till baktrupperna, artillerister och liknande  under den spansk-amerikanska krigsperioden. Efter de indiska krigen, 1895, var kavalleri-SAA i behov av service och reparationer och hade skickats tillbaka till Colt-fabriken eller Springfield Armory för att renoveras, utrustas med en kortare pipa (från en 7 1/2 tum (191 mm) till en 5 1/2 tum (140 mm) pipa) och återanvändas. Den vanliga militära revolvern vid den tiden var Colt dubbelverkande New Army-revolvern med 38 Colt. Theodore Roosevelts Rough Riders red uppför San Juan-kullen svingande artillerimodellen. Artillerimodeller kan vanligtvis identifieras av den ursprungliga inspektörens kartusch (som OWA eller HN) på vänster sida av greppen och kartuschen av Rinaldo A. Carr (RAC), inspektören som inspekterade de renoverade vapnen, på höger sida.

Single Action Army har kopierats av många tillverkare både i Amerika och i Europa. De två största tillverkarna av Colt-kopior är Aldo Uberti i Italien, som tillhör Beretta, och United States Firearms Mfg. Co. i Hartford Connecticut. Båda företagen gör fantastiska kopior som är mycket billigare än den riktiga Colt.

Ett antal ”nära kloner” av Colt SAA har dykt upp som efterliknar storleken och känslan av SAA samtidigt som de erbjuder ett modernt tändsystem för transferstång som liknar moderna Double Action (DA) revolvrar. Till skillnad från SAA och ”true clones” kan dessa bäras med alla sex patronerna laddade kontra ”fem upp och hamra på den tomma cylindern”. Efter att Beretta köpte Uberti beställde de en exklusiv SAA nära-klon med en överföringsstång känd som Beretta Stampede. De andra två SAA nära-klonerna är Ruger ”New Vaquero” och Taurus Gaucho. Dessa tre är mycket säkrare för nybörjaren, samtidigt som de är tillräckligt nära SAA ergonomin för att passa i samma hölster. Ruger ”Original Vaquero” ser mycket ut som SAA men är byggd på en större ram som kan ta .44 Magnum och anses inte vara en ”SAA-klon” som ”New Vaquero”.

General Patton bar en Peacemaker med elfenbensgrepp som han använde i den mexikanska straffexpeditionen 1916 samt bar en under andra världskriget.

Den berömda brittiska äventyraren och soldaten T.E. Lawrence (”av Arabien”) hade en speciell förkärlek för detta vapen, eftersom det räddade hans liv under en av hans resor till Mesopotamien före första världskriget; han blev påhoppad av en arabisk bandit som stal pistolen och försökte döda Lawrence, men Lawrences angripare kunde inte eftersom han inte förstod sig på revolvermekanismen. Lawrence bar därefter alltid ett av dessa vapen för god tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *