Typer av handeldvapen

Flerpipiga eldhandvapen Pistoler

Vad du behöver veta innan du köper ett handeldvapen

Det verkar enkelt inte sant? Du har fattat beslutet att köpa ditt första handeldvapen och du börjar fundera på vad du ska köpa. Det här borde trots allt inte ta så lång tid, det är inte komplicerat… eller hur? När du surfar på nätet börjar dock något bli uppenbart. Det är mycket mer som går åt till att köpa ett handeldvapen än vad de flesta inser.

Det första och mest uppenbara är vilken typ av handeldvapen du föredrar? En singelverkande revolver, singelverkande halvautomatisk pistol eller kanske en singel/dubbelverkande pistol? Ja, mina vänner … det är mycket mer att välja en pistol eller revolver än färgen på den. Var inte orolig, för jag kommer att ta några minuter för att hjälpa dig arbeta dig igenom labyrinten av typer av handeldvapen. Med denna kunskap kan du bättre förstå precis vad du tittar på och välja den absolut bästa pistolen eller revolvern för dig.

Typer av handeldvapen

Fem kategorier

Låt oss först dela in vapen i deras allmänna fem lagom stora kategorier. Medan detta närmar sig informationsnivån för en vapennörd så kommer du att se ut som en rockstjärna när du kan prata om dessa detaljer. Just nu finns det fem olika klassificeringar av handeldvapen. Även om vissa kan dela egenskaper som kaliber, anses de ändå vara olika.

Dessa fem klassificeringar är:

  1. enskottsvapen
  2. flerpipiga revolvrar
  3. revolvrar
  4. halvautomatiska
  5. pistoler
  6. automatiska pistoler.

Låt oss ta en närmare titt på varje kategori.

Enskottsvapen
Enskottsvapen

Enkelskottsvapen

Dessa vapen är ganska så självförklarande. Vapnet är designat för att avfyra ett enda skott i taget. Vapnet laddas sedan om manuellt och kan sedan avfyras igen. Den vanligaste revolvern i denna kategori är de små Derringer. Det finns även jaktvapen som passar in i denna kategori. Även om de kan prestera bra med den enda rundan de producerar, är de långsamma att ladda om och inte designade för en långvarig användning.

Flerpipiga eldhandvapen
Flerpipiga eldhandvapen

Flerpipiga eldhandvapen

Än en gång är namnet ganska så självförklarande. Dessa vapen är en liten förbättring av enskottsvapnen eftersom de gör det möjligt för skytten att skjuta mer än ett skott utan att behöva ladda om. Många av dessa vapen är ålderdomliga men moderna versioner finns som ”Arsenal Firearms AF2011-A1” dubbelpipiga pistol. Det finns Derringer revolvrar som också passar in i denna kategori om detta skulle vara av intresse för dig.

Revolvrar
Revolvrar

Revolvrar

Revolvrar är lätta att känna igen och kallas i många fall ”hjulpistoler”. De är byggda kring en roterande patronfylld cylinder. Dessa cylindrar kan innehålla allt från fem till åtta patroner beroende på revolvern. Varje gång skytten trycker på avtryckaren så roterar cylindern och en ny patron sätts i skjutläge. Dessa vapen skapades i början av 1800-talet och förändrade spelet eftersom de tillät skytten att avfyra flera skott innan de laddades om. Dessa vapen kan variera från supersmå till nästan komiskt enorma. Det finns flera typer av revolvrar som vi kommer att titta på senare.

Halvautomatiska handeldvapen
Halvautomatiska handeldvapen

Halvautomatiska handeldvapen

I modern tid har vi nu halvautomatiska handeldvapen. Dessa är de vanligaste vapnen inom skjutvapenindustrin och standarden för både brottsbekämpande, militärer och civila. En halvautomatisk pistol använder energin från det avfyrade skottet för att automatiskt ladda om kammaren för nästa skott. De flesta använder rekylenergi för att ladda om nästa skott men ett fåtal kan använda gas från det avfyrade skottet för att ladda om pistolen. Dessa pistoler matas med magasin och gör att skytten kan bära ett stort antal patroner samt extra magasin till pistolen. Handeldvapen som den ärevördiga 1911 och Glock är vanliga exempel på halvautomatiska vapen.

Automatiska handvapen
Automatiska handvapen

Automatiska handvapen

Den sista kategorin vi kommer att titta på är mer av en teknikalitet. Automatiska handeldvapen är helautomatiska vapen som kan avfyras snabbt och i följd med en enkel intryckning av avtryckaren. Dessa är inte på något sätt vanliga och är mycket hårt reglerade av myndigheter världen över. Även om de tjänar ett litet syfte inom självförsvarsområdet, är de otroligt roliga att skjuta med. Ett av de mest kända vapnen i den här kategorin är Glock 18. Det är ett supersnabbt skjutvapen som har roat fler skyttar än tecknade filmer under lördagsmorgnar.

Vilken typ av action

Nu när vi har våra urval uppdelade i fem stora kategorier kan vi gräva ner oss ännu lite djupare. Många gånger kommer nya vapenköpare att ställas inför frågan ”vilken typ av action” vill du ha? Även om det här kan tyckas vara en fråga som rör sig om kvantfysik, är det faktiskt ganska så enkelt. En pistols ”handling” beskriver vad som händer när du trycker på avtryckaren.

Som en allmän regel kan typerna av åtgärder kategoriseras som följande:

Enkel revolver

Detta är den traditionella revolvern med avtryckare i cowboystil. För att revolvern ska kunna avfyras måste hanen spännas bakåt först. Genom att trycka på avtryckaren släpper hanen, träffar tändhatten, och avfyrar revolvern . Även om det är av en äldre design, så finns det flera jaktvapen som fortfarande använder denna metod.

Dubbelverkande revolver

Detta är ett mer modernt och traditionellt system. I denna revolver drar avtryckaren både hanen bakåt och släpper den. En stor majoritet av moderna revolvrar faller inom denna kategori. I många fall bärs dessa vapen som primära defensiva vapen eller till och med som ett reserv vapen. De är enkla att använda och i allmänhet små i storlek. Många tror att de är av en enklare konstruktion. Men den genomsnittliga revolvern har dock fler delar än den genomsnittliga automatpistolen, några har till och med dubbelt så många delar.

Single Action Semi-Auto

På denna typ av handeldvapen släpper avtryckaren helt enkelt hanen. Hanen måste spännas bakåt först innan pistolen kan avfyras. Detta kan åstadkommas genom att skjuta släden bakåt eller låta pistolens cykel återställa hanen. Detta är åtgärden som är förknippad med den berömda pistolen 1911.

Double Action/Single Action (DA/SA)

Med dessa pistoler drar det första trycket på avtryckaren hanen bakåt och får den sen att falla framåt och avfyra skottet. Dessa pistoler har två distinkta avtryckarlägen. Det första trycket är betydligt tyngre än det efterföljande trycket eftersom det drar hanen tillbaka. När den väl har avfyrats, så gör rekylen vid avfyrningen att avtryckaren sen kan användas enbart för att släppa hanen. Detta kan ses i pistoler som Beretta 92 som används av den amerikanska militären.

Striker Fire/Safe Action

Dessa pistoler är unika i sin funktion eftersom de inte har en extern hane. Även om det finns en stor debatt om huruvida dessa vapen är SA/DA eller DA så klassificerar vi dem generellt i sin egen kategori. Laddningen och/eller cyklingen av slutstycket gör vapnet skjutklart initialt. Avtryckaren släpper sedan mekanismen och slutstycket går framåt till patronen och avlossar den. Följande cykling av slutstycket återställer sedan åtgärden för att avfyra pistolen igen. Detta system togs fram av Glock och ses nu i ett stort antal andra handeldvapen. Dessa pistoler är fria från yttre säkringar och har ingen standardhane.

Double Action Only

Dessa vapen har funnits länge men är ett ganska nytt tillskott på den defensiva pistolmarknaden. Dessa kännetecknas av att hanen är täckt av ett metalliskt hölje. Detta är tänkt för att undvika att kläderna fastnar i det när man drar fram det snabbt. Med denna design kan hanen inte spännas manuellt, vilket gör den endast DA. Pistolen avfyras genom att man helt enkelt trycker på avtryckaren. Dessa vapen marknadsförs i allmänhet som superlätta, handeldvapen som är lätta att dölja. I många fall marknadsförs de till kvinnor som en lättburen pistol.

DA Endast halvautomatisk

Det finns några halvautomatiska pistoler tillgängliga där avtryckaren endast kan användas på ett dubbelverkande sätt. Avtryckaren både spänner hanen och släpper den. Detta kan ses på Ruger P89 och relaterade serier av vapen. Även om det kan vara hårt, anses dessa ibland vara den manuella växellådan i handeldvapenvärlden. Även om de verkligen fungerar, har de ersatts på marknaden av enklare vapen att använda.

Vad är handeldvapnet till för
Vad är handeldvapnet till för

Vad är handeldvapnet till för?

Nästa sak vi behöver diskutera är hur handeldvapnet kommer att användas. Jag kommer att säga direkt att inget handeldvapen kan göra allt. Även om de flesta kan tjäna många roller, bör du inte försöka generalisera för mycket. Det vanligaste syftet med de flesta köp av handeldvapen är självförsvar. Detta kommer i två olika varianter, vanligtvis med vapen för hemförsvar och vapen för ett dolt bärande varje dag. Även om detta är en kategori där vapen kan tjäna ett dubbelt syfte, uppmuntrar jag dig att hålla dem åtskilda. Så du kan nu berätta för din partner att du verkligen behöver två vapen.

En pistol för hemmaförsvar kan vara helt annorlunda än ditt dolda vapen. Mer specifikt kan ett hemvärnsvapen innehålla några föremål som man vanligtvis inte vill bära på varje dag. Det första föremålet är ett vapenmonterat ljus. Chansen är mycket stor att en bostadsinvasion eller inbrott kommer att ske på natten. Statistik stödjer detta och sunt förnuft gör det ännu sannare. Inbrottstjuvar är i allmänhet inte intresserad av en konflikt med en husägare. De kommer att använda nattens skydd för att komma in och försöka göra vad de vill.

Med det sagt måste vi komma ihåg att vi måste kunna identifiera vårt hot innan vi börjar skjuta på det. Nyheterna är fulla av ”oavsiktliga” skottlossningar där en husägare hörde en störning, plockade fram sin pistol och det slutade med att han sköt en familjemedlem som kom hem sent eller någon annan liknande situation. Vi måste kunna se vad vi är på väg att skjuta och se till att vi verkligen behöver skjuta på det.

Ett annat föremål som syns på hemförsvarsvapen är lasrar. Enligt min mening har lasrar ett ganska smalt band av verklig tillämpning, men i hemmet är de exceptionella. Om du inte bor i en 75000 kvadratmeter stor herrgård är chansen stor att alla skott du måste ta kommer att vara inom max 5 till 10 meter. En laser hjälper mig att snabbt sikta in mig på målet med min pistol, så att jag kan angripa hotet. Detta är avgörande på grund av det lilla utrymmet där du måste arbeta. Du kommer inte att ha tid att få till en perfekt hållning, en perfekt siktbild och långa mjuka tryck på avtryckaren. Lasrar är snabba och hjälper dig att snabbt komma in i kampen.

Det sista jag uppmuntrar på hemvapen är sikten med ett svagt fluorescerande ljus. Dessa tjänar ett mycket intressant dubbelt syfte. Först och viktigast av allt låter de dig se och anpassa dina sikte. En andra fördel för dessa sevärdheter faller i kategorin ”de var inte gjorda för det … men det är en fantastisk biprodukt”. Natt eller svagt ljus är fyllda med tritium som lyser på natten. Om du någonsin har tittat ner på din pistol i mörkret kan du lätt se dem glöda. Detta innebär att du enkelt kan se var din pistol är på natten. Det är som sagt en lycklig biprodukt.

Om pistolen är avsedd för bäras dolt måste vi överväga några olika saker. Först och främst är vår förmåga att effektivt dölja vapnet. Medan en gigantisk Desert Eagle i en axelrigg har coolt skrivet över sig, är det mindre än optimalt när det behöver döljas från synhåll. Så klichén att storlek spelar roll är absolut sann i den här miljön. Som regel finns det fyra storlekar av handeldvapen. Fullstora pistoler är de vi oftast ser. De är vanligtvis fem tum eller mer i höjd med en fyra tum eller längre pipa. Sammantaget ligger dessa vapen i storleksintervallet sju+ tum. Dessa vapen är lätta att skjuta med och erbjuder en stor magasinskapacitet. Med en liten förlängning närmar sig några av dessa kanoner 20-tums märket. Även om de tillför en hel del till bordet i lätthet att skjuta, noggrannhet och magasinskapacitet kan de vara ganska så svåra att bära dolt. Medan större personer som jag kan bära en Glock 17 i full storlek, är det helt enkelt för stort för många av normalstorlek att hantera.

Nästa alternativ är kompakta pistoler. Dessa kommer i något mindre storlek än deras fullstora kusiner med en tre till fyra tums pipa. De är också mindre i höjd med de flesta i området under fyra tum. Även om de inte har fördelen av den stora magasinskapaciteten hos fullstora vapen, tillför de fortfarande en hel del till mixen. Dessa vapen är också lätta att skjuta med och anses av vissa vara den perfekta balansen mellan eldkraft och storlek. I rätt kläder och hölster är dessa pistoler väldigt lätta att dölja och bära dagligen. Dessa är överlägset de mest populära handeldvapnen på marknaden för dolda bärare och inkluderar vapen som Glock 19.

Tryck på ”krympa” igen på pistolstorlekstabellen och vi går in i de sub-kompakta pistolerna. Dessa är vapen dedikerade för att bäras dolda. I allmänhet är pipans längd tre tum eller mindre, den totala längden är närmare sex tum och den totala höjden är vanligtvis mindre än fem tum. En av de vanligaste på den här arenan är Glock 26, även känd som ”baby Glock”. Även om dessa vapen är mycket lättare att dölja, kommer vi att börja se utmaningar när det gäller magasinskapacitet och lätthet att skjuta.

Fick- eller mikropistoler är den minsta kategorin av pistoler för dold bärare. Dessa vapen är designade för att bäras överallt, inklusive i en ficka. De tenderar också att placeras i mindre kraftfulla versioner som .380 auto och .25 auto. I många fall bärs dessa vapen som en backup till ett vanligt dolt vapen. De kan vara lite jobbiga att skjuta med på grund av rekyl och en kort siktradie. Det finns några vapen som har fått en bra balans mellan rekyl och storlek. Den nya 365:an från Sig och Springfield Armory 911 fungerar bra som vapen i denna storlek.

En sista sak att tänka på när du bestämmer dig för ditt köp är vikten. En pistol i full storlek kan bli tung när den bärs hela dagen, varje dag. Vissa handeldvapen i full storlek kan väga över ett kilo. Det här kanske inte låter så mycket, men du kommer att känna det i slutet av dagen. Se till att du inte kommer att ångra ditt köp så det slutar med att du bara kommer att förvara det i vapenskåpet. Vi måste hitta en balans mellan ”tillräckligt vapen” och ”för mycket” vapen. Om det är möjligt, försök med att få testa ett tag innan du köper. Detta kan vara genom en vän eller till och med en handlare som erbjuder uthyrning av handeldvapen.

Det sista vi kommer att prata om i detalj angående saker att veta om vapen är kaliber. Termen i sig kan vara förvirrande för den nya ägaren eftersom få människor vet vad det är för referens. Kort sagt, kaliber är en metod för att mäta storleken på en patron. Till exempel, en 0,45 patron mäter 0,45 av en tum. Detsamma gäller för 0,38 vilket är 0,38 tum och 0,22 är 0,22 tum. 9 mm är helt enkelt en metrisk version där patronen är 9 mm i diameter eller 0,35 tum. Den största anledningen till att vi kommer att diskutera kaliber är rekyl. Klichén ”Jag bär en 45:a eftersom de inte gör en 46” låter smart, men det får oss att tro att vi måste gå stort för att vara effektiva. Det är tvärtom. Nyligen har FBI gått tillbaka till 9mm-patronen eftersom de genom omfattande forskning fann att 9mm-modellen presterade i nivå med även de större .40 S&W och .45 ACP.

Jag kommer att spara dig föreläsningen om fysik och fysiologi, men det räcker med att säga att modern 9 mm ammunition kan få jobbet gjort. Detta är särskilt viktigt om du väljer att gå runt med en mycket liten fickpistol. Ju mindre vapnet är, desto mindre massa kommer det att ha. Detta påverkar i sin tur dess förmåga att hantera rekylen. Vapnets rekyl och stöt som inte absorberas av vapnet överförs till skytten. Detta kan ge en mindre trevlig avfyrningssession. Den långsiktiga effekten av det är mindre träning eftersom du inte tycker om det. Om detta är din primära defensiva pistol kan det få dödliga konsekvenser. Jag uppmuntrar dig att hitta en pistol av en bra defensiv kaliber som kan bäras bekvämt. Mikropistoler har blivit populära eftersom de är väldigt bekväma att bära. Vi måste dock komma ihåg att pistolen vi bär är designad för att vara betryggande, inte bekväm. Visst, det borde inte vara ett smärtsamt arbete att bära din pistol. Men vi måste hitta rätt storlek på vapnet, i rätt kaliber och i rätt hölster.

Kunskap är utan tvekan makt. Ju mer vi vet om handeldvapen, desto bättre rustade är vi för att fatta ett välgrundat beslut om vad vi vill ha. Du kan också dela denna kunskap med nära och kära och vänner när det är dags för dem att börja handla ett handeldvapen. Även om det kan vara en hel del att smälta, kommer du att vara bättre förberedd på att få precis vad du vill ha och behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *