Ruger Blackhawk

Ruger Blackhawk

Ruger Blackhawk är en 6-patrons enkelverkande revolver tillverkad av Sturm, Ruger. Den tillverkas i en mängd olika ytbehandlingar, kalibrar och piplängder.

Historian om Ruger Blackhawk

I början av 1950-talet var westernfilmer populära filmer på bio och på tv. Colt hade avvecklat den ikoniska Single Action Army före andra världskriget, och få singel-action revolvrar fanns tillgängliga för att möta marknadens efterfrågan på revolvrar i cowboy-stil. År 1953 introducerade det nya företaget ”Sturm, Ruger and Company” Ruger Single Six, en .22 LR rimfire enkelverkande revolver. Single Six visade sig vara en populär säljare, vilket ledde till att Ruger utvecklade och marknadsför en center-fire revolver som liknar Colt Single Action Army: Ruger Blackhawk.

Ruger introducerade Blackhawk 1955. Blackhawk var en enkel och stark design som var inredd för .357 Magnum och sålde bra. 1956, när Smith & Wesson introducerade den nya .44 Magnum, utvecklade Ruger snabbt en variant av Blackhawk för den nya patronen. Ruger uppnådde en stor popularitet med detta skjutvapen med en efterlängtad ny patron, ett vapen som dessutom var både billigare och mer lättillgänglig än Smith & Wesson Model 29-revolvern. Enligt en populär legend kunde Ruger börja tillverka en .44 Magnum-revolver nästan samtidigt som Smith & Wesson på grund av att en Ruger-anställd hittade förbrukade .44 Magnum-kassetter på en skrot och drog slutsatsen att Smith & Wesson var på väg att sjösätta en ny patron.

Blackhawks från 1955–1962 är idag kända som Flattop-modellerna, eftersom deras justerbara bakre sikten inte skyddades av ”öron” som sträckte sig upp från ramen som senare blev standard. Från 1962 till 1972 gjorde Ruger ”Three Screw” Blackhawk i olika kalibrar, så kallade av antalet skruvar som var synliga på sidan av revolvern.

Flattop och Three Screw Rugers moderniserades jämfört med Colt Single Action Army, genom att de hade justerbara sikten istället för Colts fasta sikten, och de använde trådspiralfjädrar istället för Colts platta bladfjädrar. Bill Ruger valde spiralfjädrar på grund av deras större hållbarhet, och hävdade att det löste en av de primära svagheterna med Colt-designen.

De tidiga modellerna av Blackhawk fungerade fortfarande på samma sätt som Colt, i det att hanen var halvt spänd för att ladda och ladda ut, och att skjutvapnet inte var säkert att bära med alla sex kamrarna laddade på grund av att hanen vilade på den sjätte kammaren. 1973 introducerade Ruger den nya modellen Blackhawk 1973, för att eliminera olyckor som inträffade från hanens skakande mot en patron laddad i den sjätte kammaren. Den nya modellen av Blackhawk krävde inte att hanen var halvspänd för laddning och urladdning, och använde en överföringsstångsmekanism som förhindrade att patronen under hanen avfyrades utan att avtryckaren trycktes in. Den nya Blackhawk sågs som en begränsning av skjutvapenolyckor och juridiskt ansvar. Ruger började sedan erbjuda ett eftermonteringsprogram, som erbjöd gratis omvandlingar av tidigare varianter av Blackhawk.

Olika modeller av Blackhawk

Under åren har Blackhawk dykt upp i en mängd olika modeller.

Dessa modeller inkluderar:

  • Nya modellen Blackhawk: Tillverkad i blått stål i .30 Carbine, .357 Magnum, .41 Remington Magnum, .44 special och .45 Colt; tillverkad i rostfritt i .327 Federal Magnum med en 8-kammars-rund cylinder, .357 Magnum och .45 Colt. Flera piplängder erbjöds i många av dessa konfigurationer.
  • Nya modellen Blackhawk Convertible: Cylindern på en Blackhawk kan enkelt tas bort och kan bytas ut mot en cylinder för en annan patron med samma diameter. Ruger har erbjudit ”konvertibla” cylinderrevolvrar i .45 ACP/.45 Colt, .38-40/.40 S&W/10mm Auto och .357 Magnum/9x19mm Parabellum. Förutom att de säljs med flera cylindrar, är dessa skjutvapen identiska med Blackhawk.
  • Nya modellen Super Blackhawk: Tillverkad i blått och rostfritt, med eller utan ribba för montering av kikarsikte. Super Blackhawk är byggd på samma ram, men med ett större grepp (7,5″ och 10,5″ pipan) och oräfflad cylinder (förutom 5,5″ pipan), för att mer effektivt kunna hantera rekylen från .44:an Magnum. Dessutom är ejektorstångshus och greppramar av stål, kontra aluminium för samma komponenter i Blackhawk.
  • Vaquero och Nya Vaquero: Med cowboyfilmernas popularitet kom efterfrågan på en actionrevolver som var mer traditionell till utseendet. Eftersom standard Ruger Blackhawk avviker från Single Action Army-utseendet på grund av dess justerbara sikten, erbjöd Ruger ett fast sikte för att tillgodose köpare som ville ha ett mer traditionellt utseende. På alla andra sätt var Vaquero identisk med Blackhawk, även om den erbjuds i något färre varianter.
  • Bisley: Bisley-greppet är en typ av vinklat grepp, utvecklat av Colt för målskytte i slutet av 1800-talet. Rugers ”Bisley”-erbjudanden inkorporerade ett grepp i Bisley-stil.
  • Old Army: Old Army är en slagverks (”cap and ball”) svartkrutsrevolver baserad på Blackhawk-ramen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *