25 av de bästa handeldvapnen någonsin

25 av de bästa handeldvapnen någonsin

Ta en tur genom mer än ett sekel av vapenhistoria när vi listar några av de största revolvrarna, pistolerna och sidovapen genom tiderna.

Vapen

Colt, Glock, Smith & Wesson… Varje gång man diskuterar vad som är de bästa handeldvapnen någonsin, så måste dessa ikoniska namn – och flera andra – inkluderas. Från det klassiska kavalleriets sidovapen under 1800-talet till dagens exakta halvautomatiska pistoler har handeldvapen varit en ständig källa för innovation och uppfinningsrikedom. Och det var det som inspirerade oss att gå tillbaka i tiden och lyfta fram 25 av de största handeldvapnen, pistolerna och revolvrarna i historien – med början ända tillbaks till 1850 när Colt släppte en revolver som har fortsatt att fascinera soldater och revolvermän sedan dess. Många av vapnen i den här listan är inte längre tillgängliga på marknaden, men den inverkan och inflytande de hade på design av handeldvapen kommer att leva vidare för evigt.

Nu till vapenlistan

 

1. Colt 1851 Navy Revolver

Colt 1851 Navy Revolver
Colt 1851 Navy Revolver

I produktion från 1850 till 1873 förändrade ”Colt Navy Revolver” krigföring och världen. Mycket lättare än ”Colt Dragoon” från 1847 och ursprungligen kallad ”Ranger”, var Colt Navy avgudad av kavallerisoldater, skurkar och revolvermän som Jesse James och Wild Bill Hickock. Revolvern förblev populär långt efter introduktionen av den moderna patronen. Colt Navy är ett legendariskt sidovapen och kan betraktas som det första riktiga stridsvapnet.

2. Colt Single Action Army

Colt Single Action Army
Colt Single Action Army

Förmodligen den mest ikoniska revolvern som finns, ”Colt Single Action Army” vann berömmelse i hölstren på ”Roosevelts Rough Riders” och erövrade västern i händerna på män som Wyatt Earp och Bat Masterson. General George Patton bar också en Colt Single Action Army från 1873, vilket borde vara allt stöd en revolver behöver för att uppnå en sagolik status. Känd som ”Peacemaker”, skulle pistolen ha kostat dig cirka $17 på 1870-talet. Idag betalar du 100 gånger så mycket för en av nuvarande produktion från 1873 och så mycket som 500 gånger originalpriset för ett första generationens exemplar i gott skick.

3. Smith & Wesson modell 10

Smith & Wesson modell 10
Smith & Wesson modell 10

Även känd som ”Military & Police” eller ”Victory Model”, denna dubbelverkande revolver med fast sikte har erbjudits med piplängder från 2 till 6 tum, och det uppskattas att mer än sex miljoner Model 10 har tillverkats. Revolvern tjänstgjorde i båda världskrigen och var inhyst i .38 Long Colt, .38 S&W och .38 Special. Tusentals poliser har gått sina rundor med en Model 10 vid sidan. 1974 introducerade S&W en version med tunga pipor och kammare för .357 Magnum känd som Model 13.

4. Lugerpistolen

Lugerpistolen
Lugerpistolen

”Pistole Parabellum” – även känd som Luger – erbjöds i en mängd olika konfigurationer från 1898 till 1948. Det är pistolen som gjorde 9 mm Parabellum/Luger/9×19 mm patronen berömd, och som nu är den mest populära pistolpatronen i världen. Lugern användes av den tyska armén under första och andra världskriget och har på sätt och vis blivit en symbol för Nazityskland. På grund av detta var det länge ett favoritvapen för Hollywoodskurkar. Luger och dess unika operativsystem dog i princip i slutet av andra världskriget, men då hade den redan skrivit historia.

5. Colt 1911

Colt 1911
Colt 1911

Skapad av John Browning – utan tvekan den största skjutvapendesignern genom tiderna – tjänade den här pistolen den amerikanska militären från 1911 till 1990 och bärs fortfarande i hölstret av en del soldater än idag. Colt 1911 hjälpte till att vinna två världskrig och kan vara den mest kopierade pistolen någonsin. Överstelöjtnant Jeff Cooper kallade den ”Yankee Fist”, och idag är 1911 mer populär än någonsin tidigare. Den dominerar marknaden för anpassade handeldvapen och erbjuds i flera konfigurationer av många tillverkare.

6. Colt Woodsman

Colt Woodsman
Colt Woodsman

En annan stor John Browning-design, Colt Woodsman, tillverkades i olika former från 1915 till 1977. Det var den första framgångsrika halvautomatiska rimfire-pistolen och anses av många vara den typiska .22 LR-pistolen. Woodsman blev mycket populär bland småviltjägare, fångstmän, vandrare och friluftsmän, och den är fortfarande väldigt populär bland samlare, med vissa varianter som säljs för så mycket som 40 000 kr.

7. Colt Detective Special

Colt Detective Special
Colt Detective Special

Denna sexskotts, stålramade, tvåtumspipiga, dubbelverkande revolver tilltalade omedelbart dem som letade efter ett handeldvapen som lätt kunde döljas. Det var en av de första av vad som snart skulle kallas ”trubnos”-revolvrar och erbjuds i .32 New Police, .38 New Police och .38 Special. Den sistnämnda modellen blev verkligen populär bland civilklädda detektiver och andra av lagens män som arbetade vid skrivbordet och med undercoverjobb.

8. Smith & Wesson K22

Smith & Wesson K22
Smith & Wesson K22

Man skulle väl aldrig kunna tro att en högkvalitativ, dubbelverkande revolver (med en sex-tums pipa och ett grepp i valnöt) för .22 Long Rifle kunde bli en framgång – särskilt med tanke på att den introducerades under depressionen. Men mellan 1931 och 1939 sålde Smith & Wesson mer än 17 000 K22:or. Med en skarp, enkelverkande avtryckare och en garanti för att träffa inom 1,5 tum på 45 meter, blev denna revolver en omedelbar klassiker och var föregångaren till en lång rad .22 rimfire revolvrar från Smith & Wesson.

9. Walther PPK

Walther PPK
Walther PPK

Walther PPK (”Polizeipistole Kriminalmodell” eller ”Police Pistol Detective Model”) är en bakåtblåsning, semi-auto med en exponerad hane och en traditionell dubbelverkande avtryckare. Den har erbjudits i en mängd olika konfigurationer och har magasin för flera patroner; framför allt .380 ACP eller 9 mm Kurtz. Pistolen nådde en meteorisk berömmelse som sidovapen till den fiktiva specialagenten, James Bond, och kommer för alltid att kallas 007:s pistol. Kompakt men tung, den stålramade PPK är ett fantastiskt personligt sidovapen, och de tillverkas nu i Fort Smith, Arkansas.

10. Browning Hi-Power

Browning Hi-Power
Browning Hi-Power

I sin prototypform – designad av John Browning – var Browning Hi-Power en 9 mm pistol med ett dubbelt magasin, en länkfri pipa och en vridbar, revolverliknande avtryckare. Låter som en Glock, eller hur? I sin slutliga form blev pistolen en enkelverkande, hanavfyrad pistol och skulle i slutändan användas av fler militära enheter än någon annan pistol. Browning Hi-Power var den första 9 mm pistolen, och den lade grunden för modern defensiv pistoldesign som vi känner den idag.

11. Ruger Standardmodell

Ruger Standardmodell
Ruger Standardmodell

Ruger Standard Model var början på ett företag känt som Sturm, Ruger & Co. – som för övrigt grundades med en investering på 50 000 dollar. Designen är unik genom att pistolens slider är intern, och den nuvarande modellen är mycket lik originalet. Vapnet är nu inne på sin fjärde iteration, och det har funnits mer än två dussin varianter av denna pistol. En enastående pistol för den nya skytten, småviltsjägaren eller friluftsmannen. Standard MK IV, som är mycket lättare att ta isär och sätta ihop helt utan verktyg, än originalet, säljs idag för mer än tio gånger originalpriset.

12. Smith & Wesson modell 36

Smith & Wesson modell 36
Smith & Wesson modell 36

S&W Model 36, som introducerades vid 1950 års ”International Association of Chiefs of Police Convention”, skulle i slutändan bli känd som ”Chief’s Special”. Detta namn kom till, ganska unikt, genom en omröstning som hölls vid konventet. Revolvern blev en omedelbar succé och var ursprungligen tillgänglig som antingen blånad eller med nickelfinish. Denna fem-patrons, dubbelverkande revolver har tjänat brottsbekämpande tjänstemän såväl som en tjänstgöringspistol för detektiver och administratörer, och som ett fotled eller reserv vapen för patrulltjänstemän. Den tillverkas fortfarande.

13. Ruger Singel Six

Ruger Singel Six
Ruger Singel Six

1950-talet var tv-westerns storhetstid. Program som Gunsmoke drog upp den lilla cowboyen som fanns i oss alla till ytan, och världen var mogen för en .22 LR singelverkande revolver som påminde oss om den gamla västern. Under sin 66-åriga historia har Ruger Single Six fått kammare för .22 LR, .22 Magnum, .17 HMR och till och med .32 H&R Magnum. Med piplängder som sträcker sig från 4 ⅝ till 9 ½ tum, blev Single Six ett av de mest sålda skjutvapen som Ruger någonsin producerat. Perfekt för nya skyttar och jägare, denna pistol är fortfarande i produktion med möjlighet till 6-, 7-, 9- och 10-skottscylindrar.

14. Colt Python

Colt Python
Colt Python

Colt Python har ett rykte om en mjuk avtryckare, tät låsning och noggrannhet. Den beskrivs av många som den finaste dubbelverkande revolvern som någonsin tillverkats. Odödlig i ett tvåfärgsformat av Robert Blake i filmen Electra Glide in Blue, antogs Python av flera statliga landsvägspatrullavdelningar och kan vara revolvrarnas Rolls Royce. Avvecklades 2005, använda exemplar i gott skick betingar utomordentliga priser.

15. Smith & Wesson modell 39

Smith & Wesson modell 39
Smith & Wesson modell 39

Denna pistol var den första U.S.A. designade/tillverkade dubbelverkande, halvautomatiska pistolen som marknadsfördes i USA. Modellen 39 var avsedd för 9 mm Lugerammunition och designades av S&W på begäran av armén för att vara en amerikansk motsvarighet till Walther P38. Säkring och 8-patroners  magasin var som de på P38, men det hade en låsmekanism som liknar Browning Hi-Power. Modell 39:s sanna bidrag var att efter antagandet av Illinois State Police 1967, satte den scenen för en övergång till halvautomatiska handeldvapen av amerikansk brottsbekämpning. Den fungerade också som föregångaren till modell 59 med högre kapacitet – och många aluminium- och stålramade S&W-pistoler – som så många polisbyråer skulle bli förtjusta i.

16. Ruger Blackhawk

Ruger Blackhawk
Ruger Blackhawk

Efter att ha introducerat Single Six, var Rugers nästa logiska steg att designa en kraftfullare enkelverkande revolver. De bestämde sig för Blackhawk och tillverkade ursprungligen revolvern i .38 Special/.357 Magnum. Den har sedan dess tillverkats för ett brett sortiment av patroner. I flera fall kallades Blackhawks för ”konvertibel” och såldes med två cylindrar, som .45 ACP och .45 LC. Vaquero-versionen med fast sikte, som erbjöds 1993 tog försäljningen till stratosfären tack vare populariteten för cowboy-actionskytte vid den tiden. Den har producerats i en fantastisk mängd varianter och är fortfarande tillgänglig idag. Ruger Blackhawk har blivit ett av de mest framgångsrika amerikanska skjutvapnen.

17. Remington XP 100

Remington XP 100
Remington XP 100

En märklighet säkerligen, Remington XP 100 är en pistol avsedd för jakt och siluettskytte. Den har också den unika utmärkelsen att vara föregångaren till ett gevär – Remingtons Model 600. XP 100:s centralt placerade grepp gjorde att den långpipiga pistolen kunde balanseras bra, och fram till introduktionen av Thompson/Center Contender var det den mest populära pistolen för målskyttar och pistoljägare. XP 100 tillverkades för en mängd olika patroner inklusive .308 Winchester och .35 Remington. Tillverkningen av pistolen lades ner 1998, men den kan ha varit före sin tid med tanke på att Remington 2019 introducerade en liknande pistol kallad 700 CP.

18. Thompson/Center Contender

Thompson/Center Contender
Thompson/Center Contender

Denna enskottspistol blev mycket populär eftersom ägare kunde köpa till ytterligare pipor för ett brett utbud av olika patroner – från 0,22 LR upp till 0,45-70. Contender har ett bra rykte för precision, och det ledde i huvudsak till slutet för Remingtons XP 100. Precis som med XP 100 utvecklades Contender till ett gevär, och med tillägget av längre pipor och kolvar hade skyttarna en hel del mångsidighet. Contender och den nyare Encore säljs fortfarande som ett slags bygg-din-eget-system.

19. Beretta 92

Beretta 92
Beretta 92

Beretta 92 har ett distinkt utseende eftersom slidern inte helt omsluter pipan. Pistolen har en skjutmonterad säkerhets-/de-cocker och en lång, ofta beskriven som ”tråkig”, avtryckare. Icke desto mindre, 1985, antog den amerikanska armén Beretta M9 som standard sidovapen, och sedan började klagomålen. Detta berodde delvis på att den var avsett för 9 mm Luger patroner istället för .45 ACP, och även för att den inte var amerikanskt tillverkad. Beretta M9 visade sig dock vara tillförlitlig, och på grund av amerikansk militär användning sköt dess popularitet i höjden.

20. CZ 75

CZ 75
CZ 75

Även om den här tjeckoslovakiskt tillverkade pistolen spreds i stor omfattning såldes den inte i det landet förrän den var ett decennium gammal. Nu är det den tjeckiska polisens vanliga sidovapen. I likhet med Browning Hi-Power genom att den använder en länkfri, låst pipa, skiljer CZ 75 ut sig genom att den är dubbelverkande. Till skillnad från de flesta halvautomatiska pistoler sitter glidskenorna på CZ 75 på insidan av greppramen. CZ 75 har ett gott rykte för tillförlitlighet och precision, och det finns ett brett utbud av varianter som nu erbjuds.

21. Smith & Wesson modell 686

Smith & Wesson modell 686
Smith & Wesson modell 686

Smith & Wesson, modell 686 är en av de mest framgångsrika revolvrarna som någonsin har tillverkats. Det finns mer än ett dussin varianter med piplängder som sträcker sig från 2,5 till 6 tum, och vid ett tillfälle var 4-tumsversionen en av de mest produktiva sidovapnen för brottsbekämpare. Med en vikt på 1,3 kg så är den tillräckligt tung för att dämpa rekylen från .357 Magnum, och dessa revolvrar har en otrolig rekord för tillförlitlighet och precision.

22. Glock 17

Glock 17
Glock 17

Glock 17 var den första i en omfattande produktlinje av polymerhandvapen som erbjuds av den österrikiska tillverkaren. Nu i sin femte generation har Glock 17 blivit en av de mest erkända pistolerna i världen, och idag fyller en Glock, i en eller annan form, troligen hölstren på fler poliser än något annat handeldvapen. I grund och botten är designen inget annat än en modifiering av Browning Hi-Power från 1935, och 17, som alla Glocks, har den ett gott rykte för tillförlitlighet och precision. På grund av deras prestanda för det priset, är Glock ett av de mest distribuerade handeldvapnen i världen.

23. Ruger Singel Seven

Ruger Singel Seven
Ruger Singel Seven

2014 tog Ruger sin ikoniska Single Six-revolver och kammrade den för .327 Federal Magnum. De borrade också sju hål istället för sex i cylindern. Denna revolver, som erbjuds i tre piplängder – 4 ⅝, 5 ½ och 7 tum – blev en omedelbar succé eftersom den äntligen inrymde den potenta .327:an i en hanterlig revolver. Med förmågan att även kammra och avfyra .32 ACP, .32 Short, .32 Long och .32 H&R Magnum ammunition, skapade Ruger i princip den ultimata revolvern.

24. Sig Sauer P320

Sig Sauer P320
Sig Sauer P320

Förutom den riktigt snygga avtryckaren finns det inget riktigt banbrytande med designen av Sig Sauer P320. Man kan säga att det bara är ytterligare ett polymerinramat, anfallsavfyrat, dubbelstackat, 9 mm handeldvapen. Men 2018 valdes P320 som standard sidovapen för den amerikanska armén och fick namnet M17. Bara det kvalificerar den som en av de största handeldvapnen genom tiderna. Sig Sauer erbjuder ett brett utbud av P320-varianter för att inkludera en civil version av M17.

25. Wilson Combat EDC X9

Wilson Combat EDC X9
Wilson Combat EDC X9

Det skulle kunna hävdas att de tre bästa moderna stridspistolerna är 1911, Browning Hi-Power och Glock 17. Tänk om du kunde kombinera de bästa egenskaperna hos alla dessa tre pistoler? Tja, det är precis vad Wilson Combat gjorde. EDC X9 fungerar som en 1911, har det ultrabekväma greppet som en Hi-Power och kapaciteten och storleken av en Glock 17. EDC X9 är tillgänglig med eller utan tillbehörsskena och är förmodligen den bästa kamppistolen som någonsin tillverkats — och den är prissatt därefter.

Hedersomnämnanden

5 av de bästa handeldvapnen någonsin

 

Remington modell 1875

Remington modell 1875
Remington modell 1875

När folk tänker på cowboyvapen är det oftast Colt Peacemaker som de flesta kommer att tänka på. Det fanns dock en annan singelverkande revolver som, även om den inte alls var lika känd, var precis lika pålitlig. Remingtons 1875 blev ett omhuldat sidovapen för många västerländska poliser och skurkar. Det var också valet för Frederick Russel Burnham, en amerikan som tjänstgjorde som chef för den brittiska armén i Sydafrika under boerkriget, och som också var inspirationen för den världsomspännande scoutrörelsen som grundades av Robert Baden Powell.

Walther P38 (1938)

Walther P38 (1938)
Walther P38 (1938)

Detta var Wehrmachts tjänstepistol – de förenade väpnade styrkorna i nazityskland – i början av andra världskriget. Även om P38 inte var lika känd i populärkulturen som den tyska Luger (1902), var P38 ett uppskattat vapen för amerikanska soldater. Det var den första pistolen som använde en dubbel-/singelverkande avtryckare. Ett bevis på dess förtjänster är att den har använts i ett antal militära konflikter även så sent som 2017.

Ruger LCR (2009)

Ruger LCR (2009)
Ruger LCR (2009)

1982 revolutionerade Glock den halvautomatiska pistolen med polymerramen. Vissa gillade det, andra älskade det och vissa hatar det fortfarande. Detsamma kan förmodligen sägas om Rugers LCR. Som var den första framgångsrika revolvern med en polymerram – dessutom så väger den 50 procent mindre än Ruger SP 101, som är Rugers andra kompakta revolver. LCR är också prisvärd och tillgänglig i .22 LR, .22 WMR, .327 Federal Magnum, .38 Special, 9mm och .357 Magnum, med eller utan hane.

S&W Shield (2012)

S&W Shield (2012)
S&W Shield (2012)

S&W Shield är en kompakt, halvautomatisk pistol i Smith & Wessons M&P produktlinje. Den har utmärkelsen att vara en av de mest bekväma att hålla och skjuta av alla subkompakta semi-auto handeldvapen någonsin – även idag tio år efter introduktionen. Den finns i 9 mm och 40 S&W, och en 45 ACP-version – som är något större – finns också tillgänglig.

SIG P365 (2017)

SIG P365 (2017)
SIG P365 (2017)

Sig Sauer P365 introducerades med stora fanfarer och levde upp till förväntningarna. Detta är en mikrokompakt, polymerinramad, halvautomatisk, speciellt designad från grunden, för att bäras varje dag – 365 dagar om året. Till skillnad från många andra 9 mm halvautomatiska, så här små pistoler, så använder P365 ett dubbelt magasin som ger den en kapacitet på 10 patroner. Tolv- och 15-patroners magasin finns också, och denna pistol kan även hantera +P ammunition.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *